KAKAOVÉ MÁSLO
KAKAOVÉ MÁSLO
Kakaové máslo je kakaový tuk, pro který je charakteristická světle žlutá barva a příjemná vůně, podobná vůni hořké čokolády. Získává se lisováním fermentovaných, sušených, pražených a drcených kakaových semen, dužniny a kakaových bobů či jejich zlomků sklizených v oblastech Karibiku či Střední a Jižní Ameriky. Kakaové máslo je často využíváno v potravinářství, například při výrobě čokolády, ale také je nedílnou součástí kosmetického průmyslu jako ingredience v různých krémech, balzámech a podobně.
Vzácný obsah kakaového másla
Kakaové máslo je bohaté na antioxidanty, polyfenoly, katechiny a epikatechiny. Tyto látky pomáhají bojovat s volnými radikály, stimulovat tvorbu fenyletylaminu (PEA) a anadaminu. Kromě toho, je přírodním zdrojem minerálních látek, jako například mangan, zinek, měď, theobromin, železo, chrom, hořčík a omega-6 mastných kyselin. Množství těchto látek a minerálů zůstává v kakaovém másle i po zpracování bobů.
Kakaové máslo obsahuje:
-57 -64% nasycených tuků,
-24 -37% kyseliny stearové,
-24 -30% kyseliny palmitové,
-cca 1% kyseliny arachidonové,
-0 -4% kyseliny myristové,
-0 -1% kyseliny laurové.
Výhody, které přináší kosmetika s obsahem kakaového másla
- ochraňuje, regeneruje a hydratuje pokožku
- obsahuje množství antioxidantů a je mimořádně bohaté na - vitamín E
- pomáhá minimalizovat vrásky
- chrání pokožku před škodlivými vlivy
- výborný jako prevence proti striím
- pomáhá předcházet jizvám od akné
- zpomaluje ztrátu vlhkosti pokožky
- snadno se vstřebává do pokožky, nezanechává ji mastnou a dodává jí lesk a vyrovnává její tonus
- výborná surovina pro výrobu mýdel, tělových másel, balzámů, - kondicionérů a jiné přírodní kosmetiky
- neodmyslitelná součást balzámů na rty
Často je označováno jako nejlepší přírodní zvlhčovadlo pokožky. Při pokojové teplotě je tuhého stavu. Při kontaktu s pokožkou se rozpouští, čemuž vděčíme přirozené teplotě lidského těla, která je stejná jako bod tání kakaového másla.
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku: