Zdravá strava a její vliv na stav pokožky, vyvrácení nejčastějších mýtů a překvapivá fakta

Zdravá strava a její vliv na stav pokožky, vyvrácení nejčastějších mýtů a překvapivá fakta
Věděli jste, že na výskyt akné má vliv řada faktorů včetně genetických, hormonálních, zánětlivých a environmentálních vlivů? V článku najdete užitečné informace o tom, jak strava ovlivňuje kvalitu vaší pleti a výskyt akné.
Jak strava ovlivňuje kvalitu pleti podle vědeckých výzkumů
Jaké potraviny jíst, abyste měli zdravou a hladkou pleť bez akné?
Zdraví pleti je úzce spojeno s výživou. Pokud máte problematickou pleť, může to značit nedostatek některých živin nebo nevhodný jídelníček. Pokožka plní důležité funkce, mezi které patří vylučování nečistot a zadržování vody, proto je zásadní dodržovat dostatečný pitný režim (2–2,5 litru nesycených nápojů denně). Čistá voda, ovocné čaje a ředěné šťávy podporují samočisticí procesy pleti. Nezapomeňte své pokožce dopřát adekvátní péči. Miracle multicorrect korekční & exfoliační sérum pro problematickou a aknózní pleť účinně reguluje tvorbu kožného mazu a má exfoliační účinek.
Pokožce velmi škodí stres, alkohol a nikotin. Zdravé fungování pleti podporuje pestrá strava bohatá na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny a minerály. Důležitými potravinami jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, tučné ryby, panenské rostlinné oleje, ořechy, semena, vejce, ovoce a zelenina. Jestliže jste na některé z uvedených potravin alergičtí, můžete chybějící vitamíny a minerály nahradit doplňky stravy nebo vhodnou péčí o pokožku.
Pokožce škodí nadměrná konzumace cukru
Jaké potraviny jíst?
1. Potraviny bohaté na antioxidanty: Bobulovité plody (borůvky, jahody, maliny), špenát, brokolice, mrkev, rajčata, zelený čaj, kurkuma, zázvor
2. Potraviny s omega-3 mastnými kyselinami: Losos, makrela, sardinky, lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy
3. Potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI): Quinoa, ovesné vločky, pohanka, čočka, fazole, cizrna, okurka, cuketa, květák
4. Potraviny bohaté na zinek: Dýňová semínka, sezamová semínka, kešu ořechy, ryby, ústřice, krevety
5. Probiotika: Jogurty s živými kulturami, kefír, kysané zelí, kimči
6. Vitamíny a minerály pro zdravou pleť: Batáty, mrkev, špenát, avokádo, mandle, lískové ořechy, para ořechy, vejce, tuňákPište si, co jíte
Jak zjistit, jaké potraviny vyhovují vaší pleti a jaké naopak podporují vznik akné? Jednoduše si zapisujte to, co jíte. Pište si vše, co jíte, a sledujte, zda se po konzumaci určitých potravin objeví nové pupínky, případně zda se stav vaší pokožky zhoršuje nebo zlepšuje. Takto můžete identifikovat potraviny, které vaší pleti nedělají dobře. Zaměřte se na pestrý jídelníček, který obsahuje dostatek vitaminů, minerálů a antioxidantů. Pokud nevíte, které potraviny vám způsobují problémy, můžete je na určitou dobu vyloučit z jídelníčku a postupně je budete znovu zařazovat do stravy, abyste zjistili, zda se stav vaší pleti zhorší. Pamatujte na to, že na vznik akné mají vliv také další faktory, mezi které patří hormony, genetika a stres.
Mléčné výrobky: Ano nebo ne?
Kravské mléko má nízký glykemický index, avšak studie ukazují, že mléko a jeho produkty mohou být častou příčinou vzniku akné. Někteří odborníci se domnívají, že účinek mléka na ucpávání pórů je třeba dále ověřit. Pokud se u vás při konzumaci kravského mléka objevuje akné, můžete jej nahradit rostlinným mlékem (například sójové, mandlové nebo ovesné).
Jestli vás trápí problémy s akné, můžete konzumovat méně mléčných produktů. Ze stravy můžete vypustit máslo, mléko, jogurt, sýr, smetanu, tvaroh, zmrzlinu či podmáslí, a pozorovat, zda tato nemléčná dieta vaší pokožce prospívá. Tyto produkty můžete nahradit veganskými variantami, mezi které patří rostlinné alternativy másla, sójové jogurty, tofu nebo kokosová zmrzlina.
Dodržujte nízký glykemický index (GI)
Co je glykemický index a proč je důležitý? Glykemický index (GI) je číslo, které udává, jak rychle určité potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý nárůst hladiny cukru, což vede k produkci většího množství inzulínu. Inzulín je hormon, který pomáhá tělu využívat cukr. Bohužel, nadměrný inzulín může stimulovat produkci hormonů, které přispívají k tvorbě kožního mazu a zhoršují stav problematické pleti.
Strava s nízkým GI pomáhá udržet zdravé tělo a pleť. Potraviny s nízkým GI, mezi které patří například luštěniny, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, uvolňují cukr pomaleji než potraviny s vysokým GI. Potraviny s vysokým GI (bílé pečivo, bílý cukr, brambory) rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a také produkci inzulínu. Nadměrná tvorba inzulínu stimuluje tvorbu kožního mazu, což může vést ke vzniku akné. Potraviny bohaté na vlákninu (oves, čočka) a fytoestrogeny (sója, fazole) pomáhají regulovat hormony a podporují zdravou pleť. Při výběru potravin je třeba dávat pozor, protože potraviny připravované na tuku mohou mít sice nižší GI, ale nejsou vždy zdravější. Potraviny s nízkým GI uvolňují cukr postupně, a tak zabrání prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Tento způsob pomáhá udržovat hormony v rovnováze a snižuje riziko vzniku akné.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 a omega-6 jsou nezbytné mastné kyseliny pro zdravé fungování těla. Jejich poměr by měl být vyvážený, protože ovlivňuje regulaci zánětů v těle. Moderní strava často obsahuje více omega-6 mastných kyselin, zejména z důvodu nadměrného používání rostlinných olejů. Je proto vhodné konzumovat doplněk stravy s omega-3 mastnými kyselinami nebo dostatek rybího oleje.
Na omega-3 mastné kyseliny jsou bohaté olejnaté ryby, losos, makrela nebo sardinky. Dalšími zdroji omega-3 jsou vlašské a lískové ořechy, chia semínka nebo lněné semínko. U lněného semínka je důležité ho před konzumací rozdrtit, aby tělo mohlo využít všechny jeho přínosné látky. Omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše zdraví nezbytné. Tyto zdravé tuky mají protizánětlivé účinky a mohou zlepšit vzhled pleti. Jestli vás trápí nedokonalosti na pleti, potřete je kvalitním a cenově dostupným S.O.S. olejovým korektorem. Olej je skvělým pomocníkem, který pomáhá akné rychle eliminovat.
.png)
Antioxidanty a zinek
Pro udržení zdravé pleti a omezení vzniku akné je důležité zajistit tělu dostatečné množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které přispívají k zánětům spojeným s akné. Antioxidanty najdeme ve tmavém bobulovitém ovoci (borůvky a červené hrozny), které také obsahuje vlákninu a pomáhá regulovat inzulín. Vitamín E lze získat z řeřichy a avokádového oleje, vitamín A je obsažen v oranžově zbarvených potravinách (dýně, batáty a mrkev). Výzkumy ukazují, že lidé s akné mají často nižší hladinu vitamínu A a E.
Zinek podporuje zdraví pokožky tím, že snižuje záněty a působí proti bakteriím, které se pojí s výskytem akné. Výzkumy naznačují, že lidé, kteří mají problémy s výskytem akné, mohou mít nedostatek zinku. Pro doplnění tohoto minerálu se doporučuje konzumovat zelenou zeleninu, zejména brokolici a kapustu. Při akné a nedokonalostech můžete vyzkoušet Dermacare + organický zinkový regenerační krém na obličej a tělo, který zmírňuje kožní projevy ekzémů, akné, zánětů a tlumí otoky, svědění a zarudnutí.
Čokoláda a akné
Často se tvrdí, že čokoláda způsobuje akné. Přestože vědci zatím nenašli přesvědčivý důkaz pro tuto souvislost, mnoho lidí se čokoládě vyhýbá. Avšak hlavním viníkem není samotná čokoláda, ale vysoký obsah cukru a v případě mléčné čokolády také mléko. Oba tyto faktory mohou přispívat k vyššímu výskytu akné. Jestli vás honí mlsná a čokolády se nevzdáte, vyzkoušejte hořkou čokoládu, která obsahuje méně cukru a mléka. Hořká čokoláda (ideálně s obsahem kakaa 70 % a více) má nižší obsah cukru a často neobsahuje mléčnou složku. Najdeme v ní také antioxidanty (flavonoidy), které mají protizánětlivé účinky a mohou přispívat ke zlepšení kvality pleti.
Zdroj:
Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27279815/
Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32748305/