ŠÍPKY

ŠÍPKY 

Šípová růže, která u nás bohatě roste, je nepřehlédnutelnou ozdobou přírody snad po celý rok. Na jaře, když kvete, ale i na podzim, kdy vytvoří množství červených plodů, které přes procházky bílou zimou krásně kontrastují s okolím. Není výjimečná jen pro oku lahodící zrak, ale i její květiny, ale zejména plody, se cení jako léčivo. Šipky jsou jedním ze zázraků přírody, který snad ani nemá seberovného konkurenta.

Šipky znaly už ve starověkém Řecku a Římě. Květy používaly do lázní, byly symbolem lásky, touhy a něžnosti, ale také mlčenlivosti a mládí a z plodů šipek si vyráběly náhrdelníky, které měly sloužit jako ochrana před zlem, ale zároveň měly i přitáhnout milovanou osobu.

Také starověcí léčitelé věděli o povzbuzujících účincích více částí šípové růže. V lidovém léčitelství se používaly její květiny, kořeny, plody, a někde dokonce i hálky vznikající na listech keřů. Okvětní lístky sloužily jako projímadlo, z květů se získávala silice nebo růžový olej, který se přidával do vonných koupelí a používá se dodnes, hlavně na výrobu mýdel a parfémů.
 


V ČEM SPOČÍVÁ LÉČIVÁ SÍLA ŠIPEK

Velmi vyhledávané a používané jsou v současnosti zejména plody šípové růže. Šipky se používají čerstvé i sušené pro velký obsah vitamínu C a karotenu. Kromě těchto složek obsahují také vitamíny B1, B2, K a vitamín P, který zesiluje účinky vitamínu C. Plody šípové růže jsou bohaté i na pektiny, třísloviny, organické kyseliny a silice.

I zde však platí, že obrovské hodnoty zdraví prospěšných látek se po sklizni rychle zmenšují, proto je vhodné dbát na čerstvost plodů. Nemusíme je jen sušit, zdravý obsah dokážeme velmi dobře a dlouho uchovat ve formě slabé tinktury. Pozor na tepelnou úpravu – vitamin C se při ní ničí.

JAK SBÍRAT A ZPRACOVÁVAT ŠIPKY

Šipky na čaje a různé jiné využití v léčitelství či kosmetice sbíráme od konce září do konce října, kdy jsou ještě tvrdé a zbarvené do oranžova až červena, dokud nezměknou (zpravidla se to stane po prvních mrazech), musí být zdravé a tvrdé. Nejvíce vitamínu C obsahují právě v období své zralosti. Když jsou již přezrálé, měkké a hnědavě zbarvené, ztrácejí vitamín C. Při sklizni raději použijme rukavice, často se stane, že se ruce porání na trnech, kterých má tato krásná rostlinka nepočítaně.

Používat se mohou čerstvé i sušené. Ještě dnes z nich lidé připravují čaje, džemy, kompoty, domácí víno, med, sirup i šípkový přetlak a omáčky k zvěřině. Pitím čaje ze šipek si přirozeně doplníte hladinu vitamínu C a dodá vám také potřebnou energii během zimy, jarní únavy, vhodné je jeho pití i během těhotenství. Dobře usušené šípky mají oranžovou až červenou barvu, ovocnou vůni a mírně hořkou chuť.

Sušíme je opatrně, do maximální teploty 30°C a prořezané napůl. Uskladňujeme nejvýše jeden rok, proto je vhodné dělat si každoročně nové a menší zásoby, které jsme také schopni spotřebovat.

ŠIPKY A JEJICH POZITIVNÍ ÚČINKY NA LIDSKÉ TĚLO


Obrovské množství vitamínů C, A, B, P, K, hořčíku a dalších minerálních látek vytvářejí spolu s nejvyšším množstvím antioxidantů mezi rostlinami skvělý koktejl, který by si měl preventivně dopřát každý, kdo pečuje o své zdraví. Kromě preventivního účinku se považují tradičně za přírodní všelék. Nejvýrazněji se uplatňuje při chřipkových onemocněních, postiženích cév, oběhového systému či problémech s paradentózou. Vkosmetice je zase velmi ceněný šípkový olej, který má vynikající léčivé a omlazující účinky.

Vitamin C vedle jiných pozitivních účinků na lidský organismus snižuje lámavost kapilár, vitamin K má vliv na normální srážlivost krve. Šipky mají také močopudný a stahující účinek. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Můžeme je používat jako povzbuzující prostředek při rekonvalescenci. Šipky jsou nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Růže šípová zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím, doporučují ji při špatně hojících se ranách, napomáhá normálnímu srůstání kostí při zlomeninách. Zlepšuje funkci malého mozku a látkovou výměnu v organismu.
Další účinky šipek na lidský organismus:
• antidepresivní
• působí antibakteriálně
• protizánětlivé
• pročišťující

DOBŘE VĚDĚT: Šípkový čaj si doma připravíme velmi jednoduše. Na půl litru vody použijeme dvě lžičky na kousky pokrájených šipek, které necháme ve studené vodě macerovat asi hodinu. Potom je ve stejné vodě přivedeme k varu a zakryté necháme ještě 10 min louhovat. Pozor! Čaj cedíme přes velmi husté sítko, aby se nám do šálku a následně do těla nedostaly drobné chloupky, kterými jsou obalená šípková jadérka. Připravíme a vypijeme si vždy čerstvý čaj a užíváme si jeho léčivých účinků.

Šipky vám pomohou při prevenci před nemocemi, budování lepší imunity, ochraně před rakovinou, dodávají potřebnou energii, zahánějí únavu a depresi, pomáhají při vstřebávání železa v organismu, podpoře činnosti jater, ochraně před záněty, kardiovaskulárními, neurodegenerativní , podporují hojení ran a boj s bakteriemi.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
Rose hip seeds are not waste
Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils
Rosehip Oil Vs Vitamin C for Face: Benefits, Side Effects, and How to Choose

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se