OLIVOVÝ OLEJ
OLIVOVÝ OLEJ – CO TO JE
Mnoho studií provedených za posledních 50 let prokázalo řadu zdravotních výhod olivového oleje. Olivový olej tvoří základ stravy populace žijící v jihoevropském Středomoří. V porovnání s ostatními národy se prokázala například i nižší úmrtnost místního obyvatelstva v důsledku kardiovaskulárních onemocnění.
Pomáhá prodlužovat život, snižuje rizika vzniku srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku či cévních mozkových příhod. Pravidelný příjem olivového oleje pomáhá snižovat i záněty, riziko vzniku trombózy, deprese, rakoviny prsu. Starší lidé mohou díky němu předejít riziku mrtvice a Alzheimerovy chorobě. Je obzvláště důležitý při ochraně červených krvinek před oxidací. Olivový olej se používá také při ošetřeních spálené pokožky ze slunce. Antioxidanty v olivovém oleji pomáhají zahnat degenerativní onemocnění.
JAK SE VYRÁBÍ OLIVOVÝ OLEJ
Olivový olej vzniká, jak jinak, lisováním jader plodů olivovníku. Malé plody typických středomořských stromů, olivy, jsou to nejcennější, z čehož se kvalitní extra panenský olivový olej vyrábí. Lisování, které probíhá za studena, přidává tomuto oleji na hodnotě a zdraví prospěšných účincích. Ovšem pozor, největším problémem v souvislosti s výrobou olivového oleje je fakt, že ne každý olivový olej je i vysoce kvalitní. Některé levnější druhy olivového oleje, které jsou běžně dostupné např. i v našich supermarketech, mohou obsahovat například směs jiných olejů, případně může jít io zředění tohoto oleje.
JAK ROZEZNÁT KVALITU OLIVOVÉHO OLEJE
Pokud si přejeme využívá opravdu nejkvalitnější olivový olej, ideální je přinést si jej od drobných výrobců přímo z dovolené ve Středomoří :) Pokud ale nemáme tuto možnost, určitě není nutné zoufat. V našich supermarketech či obchodech s potravinami, ale i zdravou výživou, je dostupná široká škála nejrůznějších značek olivového oleje. Ten opravdu kvalitní poznáte podle popisu na etiketě a uvedeného složení. Extra panenský, za studena lisovanýolivový olej je to, co hledáme. Takový olivový olej je vyráběn, extrahován pomocí přírodních procesů a má své typické vlastnosti, na jejichž základě se dá odlišit od jiných druhů olejů. Jedná se o typickou zlato-žlutou až zlato-zelenou barvu a jemně nahořklou vůni a chuť. Poctivý olivový olej si po bližším seznámení s jeho vlastnostmi zkrátka nedokážeme zaměnit s žádnou jinou náhradou.
ZÁLEŽÍ NA ZEMĚ PŮVODU?
V současnosti převládá u odborníků názor, že nejkvalitnější olivové oleje jsou právě ty, které pocházejí z Itálie. Většina olivových olejů prodávaných na Slovensku jsou však španělského původu a ty odborníci považují spíše za oleje konzumnějšího charakteru, vhodné spíše k vaření, než na studenou kuchyni a do salátů. V Evropské unii ale musí výrobci uvádět povinně jakost oleje. Ty jsou tři: zmiňovaná Extra virgin, Virgin a čistý olivový olej, seřazené v pořadí od nejkvalitnějšího po nejméně kvalitní produkt. Nejen toto označení, ale i obal samotného výrobku je nesmírně důležitý. Kvalitní výrobek si jednoznačně zaslouží také kvalitní obal. Poctivé olivové oleje proto naleznete téměř výhradně ve skleněných lahvích s tmavým zbarvením.
TAJEMSTVÍ OLIVOVÉHO OLEJE
Čím to je, že je olivový olej tak oblíbený? Jak je možné, že ho všichni známe? Jeho tajemství spočívá ve vysokém obsahu antioxidantů, vitamínu E, v konzumaci většího množství esenciálních mastných kyselin (Omega3) a nenasycených tuků. Olivový olej má v sobě polyfenoly, které udržují hladinu cholesterolu v rámci zdravého rozsahu. Díky kyselině olejové snižuje riziko vzniku cévních onemocnění. Díky přítomnosti fytochemikálií zabíjí nádorové buňky a potlačuje geny rakoviny prsu. Zdravotní benefity zlatavého oleje jsou tedy nezpochybnitelné. Lze ale olivový olej využít i jinak?Dá sa ale olivový olej využiť aj inak?
OLIVOVÝ OLEJ V KOSMETICE
Už od nepaměti ženy po celém světě využívají mocné síly darů přírody pro svou krásu. Rostlinné olejíčky nejsou výjimkou a samozřejmě i olivový olej je jedním z nejoblíbenějších olejů ve zkrášlování. Olivový olej ulahodí pokožce celého těla, vlasům i nehtům. Olivový olej se hodí obzvláště pro suchou a citlivou pleť, osvědčil se ik ošetřování pokožky postižené ekzémem. Kůži krásně promastí, hydratuje a vyživí. Tento olej používaly a stále používají ženy ik udržení elasticity a mladistvého vzhledu pokožku, tudíž je vhodný i pro zralejší pleť se sklonem k tvorbě vrásek. Na pleť, tělo i vlasy si můžete olivový olej nanášet v různé podobě.
- Některým ženám vyhovuje dokonce i jako jemný odličovač make-upu. Pleť nejen vyčistí, ale také ošetří a vyživí.
- Je to dokonalý masážní olej – pokožce dodává cenné živiny a stimuluje svaly. Mohou jej používat i těhotné ženy jako prevenci před vznikem strií a hodí se také na masáž miminek. Nejprve ho otestujte na nožičce, jestli ho děťátko dobře snáší, a nepřekáží mu pach, který po chvíli velmi rychle vyprchá.
- Mnohé ženy mají také problémy se suchou a drsnou pokožkou na loktech, kolenou či chodidlech. I zde pomůže pravidelné natírání olivovým olejem.
- Je obzvláště vhodný na suché, poškozené nebo velmi namáhané vlasy. Působí hydratačně, poskytne vlasům i pokožce hlavy výživu a celkově zlepší vzhled naší koruny krásy. Stačí si nanést přiměřené množství olivového oleje na pokožku hlavy a vetřít do vlasů, nechat asi půlhodinku působit a poté vlasy umýt běžným způsobem. Měly by být krásně jemné a lesklé a také je to způsob, jak se zbavit případných lupů.
- Prospívá i nehtům, vyživí je a dodá jim pevnost. Je výborný při problémech s lámavými a křehkými nehty. Kromě nehtů prospěje i pokožce v nehtovém okolí a také pokožce celých rukou (klidně si ponořte do misky s olejem celé ruce).
- Vhodný je i proti striím.
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Olive Oil Benefits for Your Face
- Benefits of Olive Oil for Your Skin
- Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants