ZÁZRAK JMÉNEM KOLAGEN
ZÁZRAK JMÉNEM KOLAGEN - CO TO VLASTNĚ JE?
JAKÁ JE ÚLOHA KOLAGENU
V současnosti známe nejméně 27 rozdílných typů kolagenů, označují se I – XXVII. Kolagenová vlákna jsou mimořádně pevná a ohebná, avšak ne pružná. V papilární vrstvě jsou řidší, v retikulární jsou hustší a neuspořádané.
Výchozí je vláknitá hmota jménem tropokolagen, kterou produkují fibroblasty. Po vypuzení z fibroblastů polymeruje a formuje bělavou trojzávitovku. Tvoří ji tři spirálovitě stočené řetězce s přibližně stovkou aminokyselin. V mladém věku jsou vlákna kolagenu uspořádána síťovitě a v blízkosti pokožky jsou tenoučká a orientovaná kolmo k jejímu povrchu. Kotevní vlákna, která dosahují až bazální membránu, zabezpečují pevné spojení škáry s pokožkou. V hlubších vrstvách škáry jsou vlákna silnější a jeho pletence jsou uloženy ve směru mechanického namáhání kůže.
PROČ JE POTŘEBNÉ KOLAGEN DOPLŇOVAT ZVENKU A JAK NA TO SKUTEČNĚ EFEKTIVNĚ
Dále bychom měli zařadit do jídelníčku sójové produkty jako je sójové mléko a sýr, jelikož přítomnost genisteinu, přirozeného rostlinného hormonu, v sóji zlepšuje tvorbu kolagenu. Přítomnost antioxidantů v sóji také není k zahození, působí při péči o pleť jako zázrak.
Červené ovoce jako jablka, pomeranče, třešně, jahody a červená zelenina jako řepa, červená paprika, červené brambory fungují jako anti-aging potraviny. Přítomnost antioxidantu lykopen v červeném ovoci a zelenině zvyšuje tvorbu kolagenu.
Pokud chceme mít zdravou pokožku, vsaďme na fazole. Obsahuje kyselinu hyaluronovou. Tato látka zlepšuje hydrataci kůže, udržuje pokožku vlhkou a hladkou, zvyšuje pružnost pokožky, zlepšuje syntézu kolagenu, pomáhá při zdravém růstu kožních buněk, podporuje stabilní tón pleti a zdravé klouby. Je jednou z nejdůležitějších složek, které hrají důležitou roli v buněčné proliferaci a migraci.
Mrkev je bohatá na vitamin A, který pomáhá zvýšit tvorbu kolagenu a zpomaluje rozpad jak kolagenu, tak elastinu. Vitamin A zpevňuje a stimuluje dermu, napomáhá také zlepšit průtok krve k povrchu kůže.
Zařazení černých nebo zelených oliv do jídelníčku je jednou z nejlepších věcí, jakou můžeme pro zdravou pokožku udělat. Olivy jsou bohatým zdrojem síry, která podporuje tvorbu kolagenu.
Přítomnost vitamínu C v citronech a pomerančích také pomáhá zvýšit tvorbu kolagenu. Mezi ovoce, které prospívá zdravé pokožce a které obsahuje vitamín C, patří jahody, ananas, pomeranče a papája.
Přítomnost karnosinu v krůtím mase snižuje tvorbu vrásek na kůži. Karnosin je aminokyselina, kterou si tělo dokáže přirozeně vytvořit a zamezuje stárnutí kůže či tvorbě vrásek. Podporuje pružnost kůže, a to omlazením kožních buněk. Krůta je úžasný zdroj zinku, který redukuje suchou pokožku, záněty na kůži a podporuje růst kožních buněk zvýšením tvorby kolagenu a elastinu.
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- The Importance of Collagen for Skin
- An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies
- Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements